SHSO/AHSO konferens RUNÖ 2019-09-25

24-26 september har datumet varit för mig från Obbola för denna konferens som genomförs vartannat år. Vi är nu cirka 30 stycken ombud från olika pappersbruk i Sverige. Tidigare denna månad har ytterligare en sådan genomförts då övriga ombud genomfört detta. Nu har två dagar fyllda till bredden genomförts till största delen av representanter från arbetsmiljökommittén. Vi har under dessa två dagar träffat en representant från Industriarbetsgivarna som berättat om den partssamverkan som sker gentemot Pappers när det gäller arbetsmiljö. Båda parter intygar att det är ett givande arbete som fungerar bra.

Vi har också fått en dragning av Helle Klein chefredaktör på tidningen Dagens Arbete. (DA) Hon gjorde reklam för en ny arbetsmiljötidning som riktar sig till skyddsombud. Den kommer att innehålla artiklar och som hon sa ”tips och trix” som vi ombud kommer att kunna dra nytta av.

Vår fortfarande ganska nya Ordförande Pontus har också varit här och pratat om bland annat kommande avtalsrörelse och avtalskrav. Där ville han ha vår hjälp att försöka motivera en del av bruttolistan som arbetsmiljörelaterade.

Vi har även fått en duvning med rollspel gällande MTO utredningar som byggde på autentiska fall som kommittén levererade till oss ombud där fick olika roller. Jag själv fick spela skyddsombud och övriga blev då den skadade, arbetsledare eller avdelningschefer. En övning som var givande för framförallt den som inte hört talas om MTO utredning tidigare. Detta leddes med bravur av Magnus Dahlberg och Michael Gylfe.

Vad morgondagen har att erbjuda återstår att se men det blir mer MTO och någonting gällande kemikalier har jag hört i korridoren. Jag får se vad det blir. Jobba försiktigt och tänk er för en gång till om det behövs.

Leif Berglund SHSO / fritt efter Peter Karlsson Karskäringen